Tisztelt Látogató!

Amennyiben úgy érzi, hogy településünk biztonsága fontos az Ön számára, és egyesületünk folyamatos működéséhez hozzá kíván járulni, kérjük támogasson bennünket!

Adójának 1%-val is támogathatja az Egyesületetünket! Adószámunk:
18502882-1-07
Köszönjük!

Községünkben térfigyelő rendszer működik

A Gárdonyi Rendőrkapitányság tájékoztatója

Vigyázat! Besurranó tolvajok!

A kellemes, tavaszi idő beköszöntével minden évben megfigyelhető, hogy megnő a besurranásos lopások száma. A hosszú téli napok után örömmel engedjük be a napsugarakat lakásunkba, élvezzük a kerti munkát, s utána a jól megérdemelt pihenést egy fa árnyékába. Szívesen beszélgetünk szomszédjainkkal, barátainkkal a jó levegőn. Ahhoz, hogy jogsértés ne rontsa el a hangulatunkat, érdemes az alábbi bűnmegelőzési szabályokat betartani.

lista
Ha otthon tartózkodunk, napközben is zárjuk be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észre vesszük a hívatlan látogatót! Miközben a szobába tévézünk, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeinket. A zsákmány többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.
lista
Ha csak rövid időre hagyjuk el a lakásunkat, vendégeinket kísérjük ki vagy éppen ismerőseinkkel váltunk pár szót, akkor is mindig zárjuk be az ajtót!
lista
A szellőztetéssel is legyünk óvatosak! Ne hagyjuk kitárva földszinti lakásunk ablakait, ha nem tartózkodunk a szobában! Elég egy pillanat és a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
lista
Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó részében dolgozunk, vagy esetleg csak kint pihenünk, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonunkba, és észrevétlenül távozhat értékeinkkel együtt.

Igaz a mondás, alkalom szüli a tolvajt. Ne segítsük hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz! Egy kis odafigyeléssel óvjuk magunkat az áldozattá válás bosszúságától!

Az egymásra való odafigyelést, a gyors és pontos jelzésadást az intézkedő hatóságoknak továbbra is kérjük Önöktől. Ne fordítson hátat, ha bűncselekményt lát, forduljon bizalommal a rendőrséghez!


Ne hagyjanak értéket gépkocsijukban!
Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

Az idei év első hónapjaiban ismét megnőtt illetékességi területünkön a gépkocsi feltörések száma. Ezen bűncselekmények esetében sokszor az emberek könnyelműsége segíti hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz. Az utastérben hagyott értékek vonzzák a bűnözőket. A műszerfalon felejtett mobiltelefonra, az ülésen vagy éppen az ülés alatt lévő táskára a tolvajok gyorsan felfigyelnek. Amennyiben nem találnak értéket, előfordul, hogy nem tulajdonítanak el semmit sem, azonban a rongálással járó kár és a bosszúság ilyenkor sem elhanyagolható. Kérjük Önöket, hogy - az áldozattá válás elkerülése érdekében- fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat!

lista
Soha, még rövid időre se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat, a gépjármű okmányait az autóban!
lista
Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben!
lista
Ha kiszállnak a gépkocsiból, minden esetben vegyék ki a GPS készüléket a tartójával együtt, és a kivehető rádiót se felejtsék az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegyék biztonságos helyre!
lista
Ha a bevásárolt árut látható helyre tudták csak elpakolni, ne hagyják őrizetlenül a gépkocsit!
lista
Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, mindig kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre távolodnak el a gépjárművüktől! Használjanak mechanikai védelmi eszközöket (kormány-, pedál-, váltó- zárat) is a riasztóberendezés mellett!
lista
Újabb jelenségként figyeltük meg, hogy a tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyitja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is, és onnan tulajdonít el értékeket. Ezért kérjük, hogy értéket soha ne hagyjanak autójukban, még a csomagtartóban sem!

Amennyiben bűncselekményt észlelnek, forduljanak bizalommal a Rendőrséghez, hívják az ingyenes 107-es, 112-es telefonszámot.